Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Halloweenpumpor
Halloweenpumpor
Halloweenpumpa
Kategorier:

Dekorationer

Fler recept med:


Traditionen att karva ut ansikten ur grönsaker är gammal, och kom med irländska, skotska walesiska och engelska invandrare till USA. Det var först där man började använda pumpor, och det var där traditionen kom att förknippas med halloween.

Så här skär du enkelt ut din egen pumpa

Ingredienser

Total tidsåtgång: 20 minuter


Du kan utgå från i stort sett vilken pumpasort som helst, men välj en som är jämnt rund och fin i toppen så att det blir enkelt att skära av locket. Använd gärna bladet till en sticksåg eller liknande. En kraftig kökskniv riskerar att göra sprickor i pumpan.

En irländsk majrovegubbe från början av förra seklet – en av halloweenpumpornas anfäder. (Irlands nationalmuseum)

Hela pumpan kommer att torka och skrumpna en smula när du eldar i den. Eftersom locket ligger rakt ovanför ljusen kommer det att krympa snabbast, och kanske bli för litet. Du undviker att det trillar igenom så lätt genom att skära det första snittet diagonalt.

Kärnorna du gröpt ur kan med fördel rostas.

Bildera är tagna av Wikipediaveteranen Man vyi



Senast uppdaterad 2012-11-16 22:23

Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen